I. COMPETENŢE DE EVALUAT
- Clasificarea compuşilor organici în funcţie de natura grupei funcţionale.
- Diferenţierea compuşilor organici în funcţie de structura acestora.
- Descrierea comportării compuşilor organici studiaţi în funcţie de clasa de apartenenţă.
- Efectuarea de investigaţii pentru evidenţierea unor caracteristici, proprietăţi, relaţii.
- Formularea de concluzii care să demonstreze relaţii de tip cauză-efect.
- Evaluarea măsurii în care concluziile investigaţiei susţin predicţiile iniţiale.
- Rezolvarea problemelor cantitative/calitative.
- Conceperea sau adaptarea unei strategii de rezolvare pentru a analiza o situaţie.
- Justificarea explicaţiilor şi soluţiilor la probleme.
- Utilizarea, în mod sistematic, a terminologiei specifice într-o varietate de contexte de comunicare.
- Procesarea unui volum important de informaţii şi realizarea distincţiei dintre informaţii relevante/ irelevante şi subiective// obiective.
- Decodificarea şi interpretarea limbajului simbolic şi înţelegerea relaţiei acestuia cu limbajul comun.
- Analizarea consecinţelor dezechilibrelor generate de procesele chimice poluante şi folosirea necorespunzătoare a produselor chimice.
- Justificarea importanţei compuşilor
Structura şi compoziţia substanţelor organice | Introducere în studiul chimiei organice: obiectul chimiei organice, elemente organogene, tipuri de catene de atomi de carbon, serie omoloagă, formule brute, formule moleculare și formule de structură plane ale claselor de compuși organici studiaþi. Legături chimice în compuşii organici. Izomeria de catenă, de poziþie pentru compușii organici studiaþi. Izomeria optică: carbon asimetric, enantiomeri, amestec racemic. |
Clasificarea compuşilor organici | Clasificarea compuşilor organici: hidrocarburi și compuși cu funcțiuni. Clasificarea compuşilor organici în funcţie de grupa funcţională. Compuşi cu grupe funcţionale monovalente: compuşi halogenaţi, compuşi hidroxilici, amine. Compuşi cu grupe funcţionale divalente şi trivalente: compuşi carbonilici, compuşi carboxilici. Compuşi cu grupe funcţionale mixte: aminoacizi, hidroxiacizi, zaharide. |
Tipuri de reacții chimice în chimia organică | Reacţii de substituţie (monohalogenarea propanului, nitrarea fenolului). Reacții de adiţie (bromurarea propenei (cu Br2 şi HBr), bromurarea acetilenei (cu Br2 şi HBr)). Reacții de eliminare (dehidrohalogenarea 2-bromobutanului, deshidratarea 2- butanolului). Reacții de transpoziție (izomerizarea n-pentanului). |
Alcani | Alcani: serie omoloagă, denumire, structură, izomerie de catenă, proprietăți fizice, proprietăţi chimice: clorurarea metanului, izomerizarea butanului, cracarea şi dehidrogenarea butanului, arderea. Importanţa practică a metanului. Putere calorică. |
Alchene | Alchene: serie omoloagă, denumire, structură, izomerie de catenă și de poziNie, proprietăNi fizice, proprietăţi chimice: adiţia H2, X2, HX, H2O (regula lui Markovnikov), polimerizarea. Importanţa practică a etenei. |
Alchine | Alchine: serie omoloagă, denumire, structură, izomerie de catenă și de poziție, proprietăți fizice, proprietăţi chimice: adiţia H2, X2, HX, H2O la acetilenă, arderea. Obţinerea acetilenei din carbid. Importanţa practică a acetilenei. Polimerizarea clorurii de vinil, acrilonitrilului, acetatului de vinil. |
Cauciucul natural și sintetic Mase plastice | Cauciucul natural și sintetic, mase plastice: proprietăți fizice, importanță. |
Arene | Arene: benzen, toluen, naftalină: formule moleculare şi de structură plane, proprietăţi fizice, proprietăți chimice: benzen, toluen, naftalină – halogenare, nitrare. Alchilarea benzenului cu propenă. |
Benzine | Cifra octanică. Putere calorică. |
Alcooli | Alcooli: metanol, etanol, glicerol - formule de structură, denumire, proprietăţi fizice (stare de agregare, solubilitate în apă, punct de fierbere), etanol - fermentaţia acetică, metanol – arderea, glicerină – obţinerea trinitratului de glicerină. Oxidarea etanolului (KMnO4, K2Cr2O7). Importanța practică și biologică a etanolului. |
Acizi carboxilici | Acizi carboxilici: acidul acetic - reacțiile cu metale reactive, oxizi metalici, hidroxizi alcalini, carbonați, etanol. Importanța practică și biologică a acidului acetic. Esterificarea acidului salicilic. Hidroliza acidului acetilsalicilic. |
Grăsimi Agenți tensioactivi | Grăsimi: stare naturală, proprietăți fizice, importanță. Hidrogenarea grăsimilor lichide. Hidroliza grăsimilor. Agenți tensioactivi: săpunuri și detergenți - acțiunea de spălare. Obþinerea săpunului. |
Aminoacizi Proteine | Aminoacizi (glicina, alanina, valina, serina, cisteina, acidul glutamic, lisina): definiție, denumire, clasificare, proprietăți fizice, caracter amfoter. Identificarea aminoacizilor. Condensarea aminoacizilor. Proteine: stare naturală, proprietăți fizice, importanță. Hidroliza enzimatică a proteinelor. Denaturarea proteinelor. |
Zaharide | Zaharide: glucoza, zaharoza, amidon, celuloză - stare naturală, proprietăți fizice, importanță. Monozaharide: glucoza și fructoza (formule plane), formule de perspectivă (Haworth): glucopiranoza, fructofuranoza. Oxidarea glucozei (reactiv Tollens și Fehling). Condensarea monozaharidelor. Hidroliza enzimatică a amidonului. |
Calcule chimice Utilizări ale substanţelor studiate | Rezolvare de probleme, calcule stoechiometrice (pe baza formulei chimice și a ecuaNiei reacNiei chimice), puritate, randament. Utilizări ale substanţelor studiate. Interpretarea rezultatelor din activitatea experimentală. |
NOTĂ:
Programele de examen sunt realizate în conformitate cu prevederile programelor școlare în vigoare. Subiectele pentru examenul național de bacalaureat evaluează competențele dezvoltate pe parcursul învățământului liceal, se elaborează în conformitate cu prezenta programă și nu vizează conținutul unui manual anume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu